08.12.2022

Altratirol-800x600.jpg

ÅRETS BEDSTE TRAILSKO 2022

At finde årets bedste trailsko i år, hvor der findes flere forskellige og rigtig gode trailsko end nogensinde før. Det er virkelig en sjov oplevelse! For blot 5-10 år siden var der kun en producent som sad på 80% af markedet og de sidste 20% var delt mellem alle de andre løbesko brands som lavede en enkelt eller to forskellige trailsko. Dengang var det Salomon som sad på hele trailsko markedet og faktisk var det skoen som hedder Speedcross som stod for over 80% af Salomons samlede salg af trailsko. Det har i den grad ændret sig over de seneste år. Derfor er det blevet så meget sjovere for en løber som mig, at løbe trail og specielt også teste trailsko.

Hvem er testeren?

Jeg er 45 år og har løbet næsten hver eneste dag siden jeg var 20 år. Jeg løb mit første rigtige Trail Marathon i Colorado USA da jeg var 24 år gammel. Løbet hed Fila Sky Marathon og foregik i Rocky Mountains. Siden den dag har jeg elsket at løbe trail, og det er bestemt ikke blevet mindre med alderen. Jeg har nemlig fundet ud af at trailløb er meget mere skånsomt for kroppen end de lange ture på asfalt, og derfor går mine træningsture direkte ud i skoven, så snart jeg har mulighed for det det.

Første trail marathon

Hvor er skoene testet?

Skoene jeg har testet er testet i Danmark, Norge, Østrig og Tyskland. De fleste ture har foregået i de danske skove, og de længste ture har foregået i Tyskland og Østrig. Jeg har en medium til bred fod. Jeg løber med en kraftig overpronation, og lander på hæl eller midtfod. De sko jeg har valgt som årets bedste trail løbesko, er ikke nødvendigvis de bedste til dig, men det kan give dig en indikation af, hvilken sko jeg mener er din allerbedste sko, hvis man skal væk fra asfalt og ud i skoven på sine løbetur.

Her er mine favoritter:

Nr. 5

Brooks Caldera

Skoen er faktisk ret god til de danske skove og specielt på grusveje nyder jeg godt af den gode stødabsorberende. Pasformen er lige så god, som vi kender fra de andre Brooks Løbesko. Så til dig som vil have en meget alsidig sko, som også godt kan klare nogle km på landevejen, så er Brooks Caldera et godt valg. Men bliver terrænet for teknisk kan Caldera ikke følge med favoritterne.

Fordele:

Stødabsorbering

Pasform

Læs mere om Brooks Caldera 6 her

Nr. 4

Salomon Speedcross

Speedcross er stadig en rigtig god trailsko. Skoen har ikke udviklet sig så meget gennem årene, men når noget virker, hvorfor ændre det? Speedcross er en rendyrket trailsko, og er altså bedst i meget teknisk terræn, og i vådt underlag står den rigtig godt fast. Desuden har Salomon et ret unik snører system, som gør skoen nem at tage af og på. Sålen kan være hård hvis du løber på asfalt.

Fordele:

Greb

Snørresystem

Læs mere on Salomon Speedcross 6 her

Nr. 3

Topo MTN Racer.

Denne sko har en vibram sål, og er kvalitetsmæssigt måske en af de bedste sko på markedet. Skoen er fodformet og passer min fod rigtig godt. I 2020 løb jeg et løb som hedder Trans Rockies, som foregår over 6 dage gennem Colorado. Der var skoen perfekt, men den er dog slået af andre favoritter i år. 

Fordele:

Greb

Stødabsorbering

Overdelen

Læs mere om Topo MTN Racer her

Nr. 2

New Balance More Trail

Skoen er en meget alsidig trailsko, som egner sig perfekt til det danske terræn. Den nyeste version kommer med en Fresh Foam mellem sål, som giver dig fantastisk stødabsorbering, og med en lille tynd Vibram sål som øger holdbarheden, og giver det gode greb i skoven. Pasformen er rigtig god til min fod, og det er en sko jeg sagtens ville kunne bruge til de fleste træningsture.

Fordele:

Stødabsorbering

Greb

Pasform 

Læs mere New Balance More Trail her

Vinderen!

Altra Lone Peak

Denne sko er nok en af de mest populære trailsko på markedet PT. Skoen kommer i en vandtæt version, og som hiking støvle med højt skaft, og så den almindelig som jeg har testet. Skoen har som alle andre Altra sko 0 mm drop. Dvs at du har samme højde i hælen som i forfoden. Skoen er fodformet og giver mig en perfekt pasform. Der er ikke en Vibram sål på skoen, men en udgave fra Altra som ikke er nær så slidstærk, men vores erfaring er nu, at holdbarheden lever op til standarder for andre trailsko. Til bonus info har jeg også Lone Peak Mid, som er støvlen som jeg har brugt til mange vandreture i Danmark og Europa. 

Fordele:

0 mm drop

Pasform

Alsidighed

Design

Det var et meget tæt løb og det er marginaler som gør at jeg vælger Lone Peak!

Læs mere om Altra Lone Peak her